KDU.breadcrumbs.homeOkresy Ostrava - město Aktuality Adventní varhanní koncert na počest rodáka P.Ludvíka Holaina

Adventní varhanní koncert na počest rodáka P.Ludvíka Holaina

Přidáno 2. 12. 2019
Michal Hořínek se zasloužil o unikátní umělecký a duchovní zážitek.
Mimořádný umělecký zážitek prožili na 1.neděli adventní účastníci varhanního a pěveckého koncertu v chrámu sv.Jana Nepomuckého ve Staré Bělé. Z podnětu a  iniciativavy všestranného ostravského lidoveckého politika Michala Hořínka, místopředsedy OV, předsedy MO, městského i obvodního zastupitele se uskutečníl varhanní a pěvecký koncert na počest starobělského rodáka P.Ludvíka Holaina, českého hudebního skladatele a římskokatolického kněze.
P.L.Holain se narodil v r.1843, studoval ve Frýdku,v Kroměříži, teologii v Olomouci a přírodní vědy na Karlově universitě v Praze. Jako kněz a ředitel kůru působil u sv. Mořice v Kroměříži. Těžiště jeho díla je v církevní hudbě, podílel se na reformě církevního zpěvu na Moravě. Jeho písně se stále uvádějí v současných kancionálech a zpívají v českých kostelích.
V úvodu koncertu si posluchači vyslechli v podání ostravských umělců varhaníka Jiřího Rohela a sopranistky Jan Doležílkové též skladby J.S.Bacha i jiných skladatelů. Pak následovaly ukázky z mistrových děl a na konec si zcela zaplněný kostel zazpíval za doprovodu varhan známé Holainovy  písně přímo z  kostelního kancionálu.
Starobělští lidovci děkuji Michalu Hořínkovi za vzornou reprezentaci a organizaci celé akce.