KDU.breadcrumbs.homeOkresy Ostrava - město Aktuality Lidovecká Stará Bělá slavila stoleté výročí.

Lidovecká Stará Bělá slavila stoleté výročí.

Přidáno 14. 1. 2019
Zakládájící listina Československé strany lidové má datum 12.ledna 1919.
Radostnou neděli 13.ledna 2019 prožili starobělští lidovci spolu s celou farností.
Na 12.leden 2019 připadlo stoleté výročí založení Československé strany lidové ve Staré Bělé.
V místním chrámu svatého Jana Nepomuckého se uskutečnila slavnostní děkovná Mše svatá. Poté se účastníci shromáždili v prostorách fary, kde byla připravena výstava k tomuto jubileu.
Na výstavce si mohli zájemci prohlednout jednak unikátní dobovou kroniku s historickým zápisem ustavující schůze, dále byly shromážděny  fotoalba i  jiné historické dokumenty, které se dochovaly. Názorně na  panelech  byla přehledně zdokumentována historie strany od první republiky přes druhou světovou válku, dobu komunismu i období po r. 1989. Se zájmem si  připravené dokumenty prohlížely generace starší, kteří více pamatují, až po lidoveckou nastupijící mladou generaci.
Prostor fary se naplnil návštěvníky i po druhé dopolední mši sv. Panovala velmi dobrosrdečná a přátelská atmosféra. K posezení a dobré náladě bylo připraveno občerstvení.
Poděkování patří všem, kteří se akci podíleli, zvlášť bratru Vl.Gelnarovi, který se stal badatelem historie ČSL ve St.Bělé a výstavu připravil.
Přítomný okresní předseda KDU-ČSL Zbyněk Pražák prohlásil: "vážím si historie a práce starobělských lidovců a jak vidím zde přítomnou mladou generaci, jsem přesvědčen, že KDU-ČSL ve Staré Bělé se o budoucnost bát nemusí:"