KDU.breadcrumbs.homeOkresy Ostrava - město Aktuality Markéta Nováčková se zasloužila o obnovení historického kříže

Markéta Nováčková se zasloužila o obnovení historického kříže

Přidáno 30. 8. 2019
Opravená církevní památka u rodinného statku slouží opět občanům
Zastupitelka MěO Stará Bělá, aktivní členka KDU-ČSL sestra Markéta Nováčková byla hlavním iniciátorem a organizátorem opravy historické památky. Vysoký mramorový kříž s litinovým Kristem stojí již přes 200 let na pozemku rodinného statku Nováčkových na ulici Povětronní ve Staré Bělé s výhledem do jejich polí. Tento Kříž byl však loňského roku poničen a povalen vandaly. Právě Markéta má hlavní podíl na tom, že je kříž zachráněn. Hledala a našla možnosti finančního zajištění opravy. Policie vypátrala ničitele a dokonce jeden provinilec se při obnově kříže podílel svou prací. Na obnově má zásluhu a přičinila se celá široká rodina Nováčkových.

Ve středu 28.srpna za krásného letního podvečera P.Bohuslav Novák kříž požehnal. Ve svém vystoupení zdůraznil význam a důležitost kříže právě dnešní svět z pohledu věřícho i nevěřicího člověka.
Slavnostní akce se zúčastnili starobělští spoluobčané, sousedé,  mnoho dětí, farníci, místní lidovci.
Dobrou pohodu a atmosféru celého společenství doplnilo připravené občersvení, zmzlina i čepované pivo.
Starobělští lidovci Markétě velmi děkují a váží si její aktivity a nasazení.